Raspberry Pi 4
بتازگی بنیاد رزبریپای نسخه ۴ این بورد رو منتشر کرد. به قدری از این آپگرید خوشحال شدم که تصمیم گرفتم در موردش مطلب کوتاهی بنویسم.
نسخه چهارم رزبری تغییرات مهمی نسبت به نسخهی سه B+
داشته. مهمترین تغییرات رو در زیر نام میبرم.
- اضافه شدن دو عدد پورت USB 3.0
- ارتقاء پردازنده منجر به افزایش کارایی تا سه برابر
- پورت شبکه گیگابیت با اتصال مستقیم به SoC
- رم تا چهار گیگابایت
- پشتیبانی از 4k
- پشتیبانی از دو خروجی میکرو hdmi
- بلوتوث نسخه ۵
- پورت USB C برای تغذیه تا ۳ آمپر
قیمت هم ۳۵ و ۴۵ و ۵۵ دلار به ترتیب برای نسخههای یک و دو و چهار گیگابایتی بورد.
این هم عکس تازه رسیده از سایت رزبری:
برای من که از رزبری به عنوان سرور استفاده میکنم مهمترین تغییر اضافه شدن نسخه ۳ یواسبی است. با اینکار امکان تبدیل رزبری به یه فایلسرور یا بکآپسرور فراهم میشه. قبلا هم میشد اینکار رو انجام داد اما سرعت محدود به یواسبی ۲ بود.
پورت شبکه مستقیما به SoC وصل شده و بنابراین پهنای ارتباط اختصاصی خودش رو داره. دو پورت USB 2 و دو پورت USB 3 همگی یک اتصال PCI Express Gen 2 با پنهای باند 4Gpbs رو با هم شریک هستند.
به نظر من رزبری یک کامپیوتر بسیار قدرتمنده که هر کسی رو بویژه نوجوانان رو قادر میکنه که به سرعت ایدههای سختافزاری و نرمافزاری خودشون رو اجرا کنند و یا از اون به عنوان کامپیوتر اصلی خودشون استفاده کنند.
درود؛ برای اونور آبیها ارزون و خوبه؛ برای اینور آبیها اندازه پول حقوق یکماه کارگر است.
ممنون از مطلب خوبتون، ببخشید اگر میشه یک مطلب هم در مورد نحوه راهاندازی و پیکربندی رزبری پای به عنوان سرور بزارید. خیلی ممنون
خواهش میکنم. حتما مینویسم. البته خوبه که بگی سرور برای چه کاری؟
من هم از یکی از این مدل کامپیوتر ها به عنوان سرور استفاده میکنم اما چیزی که من دارم NanoPi Neo هستش. چون به امکانات رزبری نیاز نداشتم و مشکل بودجه هم وجود داشت این رو گرفتم. خروجی تصویر کلا نداره که من هم نیاز ندارم. پردازنده و رم پایینی داره که اگر بالاتر بود بهتر میبود ولی همینش هم تا به الآن کار من رو راه انداخنته. در کل راضی هستم :)
خیلی عالی! من رزبری ۴ رو بخاطر یواسبی ۳ گرفتم. البته الان این قبیل دستگاهها زیاده شده. Rock64 رو ببین. یا سایت Crows Supply. تو مقاله کامپیوتر ۹ دلاری هم در مورد یه بورد مشابه قدیمی نوشتم ولی اون بی کیفیت بود و بعد از چند ماه ریق رحمت سر کشید! شرکتش هم ورشکست شد سفارش بعدی من رو هم پولش رو بالا کشید برام نفرستاد :)
مهدی جان از خوندن این مقالهات و سایر مقالاتت در خصوص Jekyll لذت برم. از روزی که رزبریپای رو دیدم، فکر اینکه چقدر کار میشه باهاش انجام داد با قیمت کم هیجانزده ام کرد. ولی برام جالبه که از رزبریپای به عنوان سرور برای چه کاری استفاده میکنی؟ چیزی که توی ذهن من بود مثلا به عنوان یه مدیریت کننده خانه هوشمند بود. نمیدونم البته در این حالت بهش سرور میگیم یا نه چون که ازش به این عنوان استفاده میشه که اطلاعات رو ارسال کنه به سرور و ما اونجا نمایشش بدیم. البته اگه IP Static داشته باشیم شاید بشه خودش هم سرور باشه.
مهمترین حسن رزبری مصرف کم و سایز کوچکه. یعنی میشه ماهها بی مزاحمت روشنش گذاشت. از طرفی چون میشه روش سیستمعامل ریخت میشه از برنامههای موجود استفاده کرد یا بعنوان یه کامپیوتر رومیزی ساده ازش استفاده کرد. پینهای ورودی خروجی هم اجازه اتصال مستقیم به سنسورها و رلهها رو فراهم میکنن. پینهای سریال هم امکان ارتباط با ابزارهای جانبی مثل مودم یا بوردهای مختلف رو بوجود میارن. امکان اتصال مستقیم دوربین هم به بورد وجود داره. تازه اینها بدون استفاده از پورت یو اس بی و اترنت و وایفایه. میتونی تصور کنی که چقدر پتانسیل داره این وسیله. میتونی به سرعت با پایتون اسکریپتی بنویسی که کاری بکنه، یا تبدیلش کنی به فایل یا بکاپ سرور، یا ازش به عنوان یک سرور برای اتصال به شبکه خونه از راه دور استفاده کنی. با تونل یا داینامیک دیاناس. میتونی با یه رله کلید برق یک وسیله رو خاموش و روشن کنی، روش سینکتینگ بریزی، فایلهای ویدیویی و موزیک تو خونه استریم کنی، و صدها کار دیگه. به قول فرنگیها اسکای ایز د لیمیت! همه این کارها با بوردهای مبتنی بر میکروکنترلر مثل آردوئینو هم امکانپذیره ولی سرعت برنامهنویسی میاد پایین و تخصص بیشتری میخواد و هرچیزی رو نمیتونی روش بریزی. هرچند برای کارهای خاص که سرعت اجرا و عکسالعمل باید فوق سریع باشه باید همچنان از میکرو استفاده کرد چون سیستم عامل به هزار دلیل کندتر خواهد بود.